fbpx

Egyszemélyes Kft. alapítása

A cégalapítás legvonzóbb, legnépszerűbb formája a Kft., hiszen akár egyedül is egyszerűen megalapítható, és a társaság tagja nem (azaz csak kivételes esetekben) felel magánvagyonával a cég tartozásaiért. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni egy kezdő vállalkozónak, ha egyedül kívánna belevágni egy Kft. alapításába.

Valóban lehetséges egyedül is Kft.-t alapítani?

Természetesen! Egy egyszemélyes Kft. alapítása egyszerű, hiszen nem kell társasági szerződést készíteni, ehelyett csupán egy alapítóokirat szükséges. Természetesen az is előfordulhat, hogy egy többszemélyes Kft. tagjai válnak ki, ám az egyik tag egyedül szeretné tovább vinni a céget. Ilyen esetben is alapító okiratot kell készíteni.

Mennyi a Kft. jegyzett tőkéje?

A korlátolt felelősségű társaságok esetében a törzstőke minimum összege 3 millió forint, azonban ezt nem szükséges mind a cégalapítás alkalmával a társaság rendelkezésére bocsátani. Alapításkor elegendő csupán ennek az összegnek egy kisebb részét a cég rendelkezésére bocsátani, és az összeget két éven belül kiegészíteni.

Mire van szükség Kft. alapításához?

Fontos, hogy rendelkezz saját vagy székhelyszolgáltatás útján biztosított székhellyel, a jogszabályban előírt törzstőkével. Ezeken kívül már csak adókártyára, személyi igazolványra és lakcímkártyára lesz szükséged.

A tulajdonos felelőssége

A Kft. alapításának talán legnagyobb előnye, hogy a tag vagy tagok felelőssége a legtöbb esetben korlátozott. A cég és a tag vagyona elkülönül, és amennyiben követelésekkel lépnek fel a társasággal szemben, a tag nem felel személyes vagyonával a tartozásokért. A tag magánvagyona akkor is sértetlen marad, ha a cég esetleg felszámolásra kerül.

Adatkezelési tájékoztató